Olivenolje til steking – mulig eller umulig?

235

Mange tror at en ikke kan bruke olivenolje til steking. Hva er sannheten?

En ren extra virgin olivenolje tåler atskillig høyere varme enn smør, som er vanlig å bruke til steking her i Norge. Smør har et rykepunkt på 180 grader, det er derfor vi bruner saus eller kjøttkaker i den.

En god extra virgin olivenolje har et rykepunkt på 210-220 grader. Vanlig steketemperatur er på 140–160 grader. Molekylene i oljen er sammensatt slik at den forandrer seg lite ved oppvarming. Den beholder de sunne næringsstoffene i stekeprosessen – og til og med ved frittering.

Vi leverer økologisk extra virgin olivenolje. Denne kvaliteten er ikke bare nydelig  på smak, men har også størst helseeffekt. Blir olivenolje for varm, altså over rykepunktet dannes skadelige transfettsyrer.

Dette skjer kun hvis du glemmer stekepanna med høy varme og med noen dråper olje.

Alle rundt middelhavet bruker olivenolje til steking

Det bor mange millioner mennesker rundt middelhavet. Middelhavskost er kjent for å være helsebringende, med mye grønnsaker og ikke minst det store forbruket av olivenolje.

Olivenoljer og oljene brukes i store mengder slik vi kjenner til også her; på salater, supper, kjøtt og fisk, mer og mindre til alle måltider. Men det vi ikke hører så mye om, er at det i middelhavslandene også er helt vanlig å bruke olivenolje til steking.

Og de forstår ikke spørsmålet når jeg stiller det. Jeg vet ikke hvor informasjonen om at olivenolje ikke er egnet til steking kommer fra, men det er et spørsmål som ofte dukker opp.

Dårlig kvalitet på olivenoljen

Hvor stammer denne misoppfatningen fra?

Kanskje er det fordi det her i Norden har blitt importert olivenoljer med dårlig kvalitet? Olje av dårlig kvalitet har mye lavere rykepunkt, og bør derfor ikke brukes til steking.

Extra virgin og virgin olivenoljer egner seg meget godt til steking.

De beste oljene kan brukes til både steking og fritering – og de kan brukes om og om igjen. Ta derfor vare på oljen til senere bruk. Du vil merke det når den er moden for kasting.

Close