Appelsinkake med mascarponekrem

200

Ei appelsinkake du vil elske! Denne kaka er enkel å bake, og oppskrifta kan brukes som basis fra de enkle hverdagskaker til de flotteste festkaker.

Italienerne, spesielt de i sør, bruker lite smør i både gjærbakst og kaker. De foretrekker oljer og gjerne olivenolje. Når du baker med oljer blir både brød og kaker saftigere, mer smakfulle og de holder seg mye lengre. Og med å bruke appelsinolje får du den flotte snerten av sitrussmak i tillegg.

Vi har pyntet vår appelsinkake med en krem laget av mascarpone, fløte og melis, og med friske appelsiner og ananasbær (physalis). Bunnen i vår appelsinkake er melkefri, og du kan fint pynte kaka med laktosefri krem om ønskelig. Siden kakebunnen er veldig saftig kan den også fint nytes uten krem.

Mascarponekrem er mer stabil og holdbar enn krem av kun fløte. Det er lett og luftig og perfekt som topping til cupcakes eller iskrem, og som vi har brukt her til å pynte ei saftig appelsinkake. Mascarpone er en myk kremost med opprinnelse fra nord-Italia. I Italia brukes mascarpone i både i desserter, bakverk og matlaging. Mascarpone er blant annet en viktig ingrediens i den populære italienske desserten tiramisu.

Appelsinkake, illustrasjon til bruk av appelsinolje.

Bunnen i vår appelsinkake er melkefri, og du kan fint pynte kaka med laktosefri krem om ønskelig. Siden kakebunnen er veldig saftig kan den også fint nytes uten krem.

Appelsinkake oppskrift

Ingredienser

 • 5 egg
 • 3 dl sukker
 • 1,2 dl appelsinolje 
 • 1,2 dl appelsinsaft (1-2 appelsiner) 
 • 4,5 dl siktet hvetemel 
 • 0,5 ts salt
 • 2 ts bakepulver

Mascarponekrem

 • 1 pk mascarpone, 250 gr
 • 0,5 dl melis
 • 3 dl fløtekrem 
 • Appelsinmarmelade (kan sløyfes)

Slik gjør du

Sett ovnen på 180 grader over- og undervarme. Pisk eggedosis av egg og sukker i en kjøkkenmaskin (ca. 8-10 min). Rør sammen appelsinolje og appelsinsaft, og pisk inn med eggedosisen. Bland sammen de tørre ingrediensene, og vend det forsiktig inn i røra med en slikkepott. Smør to små runde kakeformer på 17cm med appelsinolje, og fordel røra i formene. Man kan også bruke kun én rund form på 24cm. Plasser midt i ovnen og stek i 40 minutter.

Mens kaka steker kan du lage mascarponekremen. Bland sammen melis og mascarpone, og pisk på høy hastighet til det er godt blandet. Tilsett fløtekrem og pisk på lav hastighet til det meste er blandet. Skru så opp hastigheten til fullt, og pisk til kremen har fått en stiv konsistens. Dette kan ta litt tid, så her er det bare å være tålmodig!

Nå skal du sette sammen kakene.

Vent til appelsinkaka er avkjølt. Skjær begge kakebunnene i to, slik at du får fire like kakebunner. Plasser én kakebunn på et kakefat, og smør på et tynt lag appelsinmarmelade etterfulgt av mascarponekrem. Plasser neste kakebunn over og gjør det samme. Slik gjør du til alle kakebunnene er plassert oppå hverandre. Dekk til slutt hele kaken med mascarponekrem. Pynt med appelsinskiver og ananasbær, eller noe annet om du ønsker! Den smaker aller best samme dag, men den holder seg godt og kan gjerne spises noen dager etter. Oppbevares i kjøleskap.

Spis og nyt!Sjekk også ut denne appelsinkaka med mer olivenolje for et enda saftigere resultat. Den er fylt med ferske appelsiner og toppet med deilig mørk sjokolade. Anbefales!

Close
Close