Baccalá betyr torsk på italiensk. Vår oppskrift er fra Calabria, en typisk sør-italiensk måte å lage «baccalao» på. Italienerne bruker klippfisk fra Norge.
I denne oppskrifta har vi  brukt torsk vi selv har fisket. Men en kan også bruke lettsaltet torsk,  fersk torsk eller klippfisk
I denne oppskrifta er det verken tomatpuré eller løk. Men mye olivenolje extra virgin, så klart!

Ingredienser:

2 personer

 3-400 gr torsk.
– 2 purreløker
– 1 hvitløksfedd – knust
– 6-8 cherrytomater
– 10-20 sorte eller grønne oliven (kjøp i nettbutikken)
– noen kapers (kan sløyfes)
– 1 dl hvitvin
– 1 laurbærblad
– 1-2 dl fiskekraft
– paprikakrydder mildt – 1-2 ts – for farge og smak
– 200 gr linguine (flat spaghetti)
– litt persille eter smak.
– extra virgin olivenolje (kjøp i nettbutikken)

 

Slik gjør du:

Skjær purreløk i biter og vask den i vann. La den ligge i nytt vann. Bruk en dyp stekepanne og ha i 2 ss med extra virgin olivenolje. Ha i hvitløken og la den surre litt i oljen. Ha purreløken i den varme oljen, med litt vann. Ha i cherrytomatene, olivene og kapers. Smak til med litt salt. 
La dette koke under lokk i ca 5 min. Tilsett så litt hvitvin og la alt koke ett par minutter.  Tilsett ca 1-2 dl fiskekraft (alternativt vann), og legg i skiver av torsk. Etter ca. 1 minutt ha i paprikakrydderet.
Sett på lokket og la alt koke i ca. 8 minutter på svak varme.
Mens denne koker kan pastaen kokes etter oppskrift (NB ikke kok den for lenge.
Når torsken er kokt, ta den ut og legge den til side. Mens den kokte pastaen blandes med purreløken i panna, og kok opp igjen.
Da blandes pasta med purreløken og krafta. Tilsett 3 ss olivenolje extra virgin (eller mer…..) Ha på lokk og l blandingen hvile ett par minutter.
Server på tallerken med pastaen først og torskebiter over. 
Dryss over med ekstra olje og persille.

Buon appetito.

Se videoen der Paolo lager Bacalá:
https://www.facebook.com/goldofitaly/videos/1109148772775997/