Olivenolje extra virgin – den beste økologiske oljen

182

Olivenolje av typen extra virgin er den reneste og sunneste fettkilden som finnes. Men det er viktig at den er kaldpresset og produsert på riktig måte.

Mange tror at olivenolje ikke er egnet til steking. Hva er sannheten?

En ren extra virgin olivenolje tåler atskillig høyere varme enn smør, som er vanlig å bruke her i Norge. Smør har et rykepunkt på 180 grader, det er derfor vi bruner saus eller kjøttkaker i det.

En god extra virgin olivenolje har et rykepunkt på 210-220 grader. Vanlig steketemperatur er på 140–160 grader. Molekylene i olivenoljen er sammensatt slik at den forandrer seg lite ved oppvarming, den beholder de sunne næringsstoffene også ved steking og til og med ved fritering.

Blir oljen for varm, altså over rykepunktet, dannes skadelige transfettsyrer. Dette skjer kun hvis du glemmer ei stekepanne med høy varme og noen dråper olje.

Gir god helseeffekt

Gold of Italy leverer økologisk extra virgin olivenolje. Denne kvaliteten har ikke bare en nydelig  smak, men også størst helseeffekt.

Oliventreet vokser veldig langsomt, og det sies at et oliventre kan bli opp til 1000 år gammelt. Det kan avgi frukt i hele sin levetid. I årtusener er olivenolje blitt brukt innen skjønnhetspleie og som medisin, og idag er oliven kjent for å forebygge en rekke sykdommer.

Gradering av olivenolje

Extra virgin olivenolje har best kvalitet og er mest næringsrik. Den kommer fra den første kaldpressingen og har lavt syreinnhold. Den har gul, gul-grønn, eller lysegrønn farge og er svært rik på smak og aroma. Ypperlig i salater og dressinger, samt perfekt til helsemessig bruk. Den er super til steking og fritering, med brennpunkt på 210-220 grader.

Olivenprodusenter bruker selv stort sett extra virgin-oljen til matlaging, men også de andre variantene av olje fra oliven kan brukes på ulike måter:

Virgin olivenolje har litt mer syreinnhold enn extra virgin oljen, og er noe skarpere i smaken. Den kan fint brukes til å steke og fritere.

Vanlig olivenolje er en blanding av kaldpresset og varmpresset olivenolje. Smaken er mindre fyldig og egner seg best til steking.

Lett olivenolje er blandet ut og derfor ekstra mild. Den passer svært godt til steking ved høye temperaturer og til baking.

Full av antioksidanter

Oliven kan være gunstig i reguleringen av kolesterolinnholdet i blodet. Forskere har funnet ut at det høye innholdet av oljesyre (omega 9) er med på å skape riktig balanse mellom den sunne og usunne typen kolesterol.

I tillegg reduserer oliven faren for hjerte- og karsykdommer når du kombinerer inntaket med et lavt inntak av animalsk fett.

Eksperter tror dette skyldes det høye innholdet av antioksidanter i frukten, som bidrar til å forsinke åreforkalkningsprosessen. Det er flere helseeffekter ved daglig bruk av olje fra oliven. Den kan forebygge alzheimer og kreft.

Oljene vi importerer til Norge er alle økologiske, produsert på mindre gårder med stor kunnskap om økologisk produksjon, og med en kvalitet som ligger på øverste hylle på verdensbasis.

Når en olje er mer enn fire år er den som oftes for gammel til både å ha god smak og positiv effekt for kroppen. Men den kan fremdeles brukes til såpeproduksjon.

Mer info om olivenolje

Close